SERAP DUYGULU

ANA SAYFA  »  MAKALELER  »  GÜNCEL YAZILAR   »  GENÇLERDE SOSYAL MEDYA DEPRESYONU

GENÇLERDE SOSYAL MEDYA DEPRESYONU

Gençlerde Sosyal Medya Depresyonu

Sosyal Medya ve psosyal paylaşım alanları olarak bilinen Facebook, Twitter, İnstagram gibi mecralar hayatımıza girdiğinden beri, birbirimizle olan ilişkilerimiz de farklı boyutlar kazandı.
Özellikle gençler arasında kullanımı giderek daha küçük yaşlara düşen sosyal medya ve sosyal ağlar kendi kültürünü, kendi dilini oluştururken, kendi psikolojisini de ortaya koymaya başladı. Gençler ve çocuklar arasında sosyal medyada birbirini takip etmek, takip edilmediğinde bir takım olumsuz duygu durumları yaşamak neredeyse günlük hayatın olağan getirisi olarak görülmeye başlandı.

Sosyal Medya kullanımı konusunda anne babaların şikayetçi olduklarını biliyoruz. Çocuklarının sürekli sanal dünyada zaman geçirdikleri konusundaki haklı şikayetlerinde anne babaların artık eskisi kadar olumsuz düşünmediklerini görmek birçok insan için şaşırtıcı olabilir ancak hayatımıza giren sosyal paylaşım alanları ile beraber anne babaların da değiştiğini kabul etmek gerek.
Çünkü artık en az gençler kadar anne babalar da sosyal medyanın bir bakıma bağımlısı oldular. Zaman geçirmek, bir şeyler paylaşmak onlar için de önemli oldu ve bir anlamda gençlerin orada ne bulduklarının yanıtını kendileri de keşfetti.

Gençler sosyal medyada ‘Sosyal Haz’ elde ediyorlar. Eğer bu ‘Sosyal Haz’ geçirdikleri zamanla doğru orantılı olarak artmıyorsa yaşanan duygu bir Sosyal Medya Depresyonu oluyor.
Peki bu depresyonu belirleyen şey nedir dersek, o da şu ki; Gençler ve özellikle ergenler yaş ve gelişim düzeyi olarak tam da toplumla ilişkiye geçtiği, sosyalleştiği, arkadaş edindiği, onay ve kabul aradığı dönemlerde sosyal medyada ne kadar çok arkadaş edinirse o kadar güçlü ve güvenli hissediyor.  

Tanımadığı insanları arkadaş listesine eklemekte sakınca görmüyor. Hatta özel bilgilerini, fotoğraflarını fark etmeden paylaşmaya başlıyor.
Çünkü her paylaşım ona mutluluk, onay ve kabul duygusu olarak dönüyor. Modellediği, hayran olduğu insanları takibe alıyor. Bu zincirdeki en ufak bir kırılma gençlerin toplumla ilişkisinde de kırılmalara yol açabiliyor. Gerçekle sanal olan karışıyor. Paylaştığı bir fotoğrafa istediği kadar etkileşim alamamış birey, daha agresif, daha atak paylaşımlara yönelebiliyor ve oto kontrolu kaybedebiliyor.
Zaman zaman eleştiriler almak da işin olumsuz tarafı maalesef.
Onaylanmayan, hatta reddedilen birey olmak özellikle ergenlerde çok yaralayıcı olabilir. O nedenle ailelerin özellikle ergen çocuklarının sosyal medya ile olan ilişkisini iyi gözlemlemeleri gerekiyor.

Amaç yasaklamak, engellemek olmamalı. Doğru ve sağlıklı kullanıma yönlendirmek çok önemli. Bunun dışında hayatın sadece sosyal ağlardan ibaret olmadığı göz önünde tutularak gençlerin mutlaka kendilerini gerçekleştirebilecekleri sanat, müzik ve spor çalışmaları gibi farklı alanlara yönlendirilmeleri son derece yararlı olur. Bu şekilde asıl onay ve kabulün, asıl arkadaşlık ilişkilerinin hemen yanı başında ve kendi elinde olduğunu anlamaları kolaylaşır. 

[2016-01-04]


Paylaşım:

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

bize-ne-oldu-319

BİZE NE OLDU?

Son yıllar bilmem farkında mısınız ama değerlerimizi hızla yitirdiğimiz yıllar oldu. Komşumuzun hakkını gözetmez olduk.Biz demekten vazgeçtik,hepimiz bencilliklerimizle yapayalnız kaldık,kocaman kalabalıklar ...

iyi-misiniz-kotu-musunuz-758

İYİ MİSİNİZ KÖTÜ MÜSÜNÜZ?

İyiliğin ve kötülüğün, hatta ahlakın ve erdemli davranmanın doğuştan sahip olduğumuz özellikler ya da duygular olduğunu söylesem ne dersiniz?

paranoid-1035

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI VE PARANOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Kişilik Bozukluklarında birey, çevresindeki olayları algılamakta sorunlar yaşamakta, inşalarla ilişkilerinde ve yaşantılar arasında bağlantı kurmakta zorlanmaktadır. Sağlıksız bir düşünme ve tutum ...

bayramlar-ve-cocuklar-371

BAYRAMLAR VE ÇOCUKLAR

Bayram dendiği zaman yüzünde mutlu ve uzaklarda kalan bir çocukluğun hüznüyle gülümsemeyen kimse yoktur. Bayramlar hep çocukluklarını anımsatır insana.


MAKALELER
MAKALELER

Çocuk&Ergen, Yetişkin, Aile, Eğitim, Anne&Baba ... konulu makaleler.

VİDEOLAR
VİDEOLAR

Video arşivi, TV programları...

FOTOĞRAF GALERİSİ
FOTOĞRAF GALERİSİ

Sunum, seminer, söyleşi, eğitim çalışmalarımıza ait fotoğraflar.

BİZDEN HABERLER
BİZDEN HABERLER

Ne zaman neredeyiz? Bizi bu köşeden takip edebilirsiniz?

BASINDA BİZ
BASINDA BİZ

Bizimle ilgili basında yer alan haber, makale ve görseller...

2024. Site içeriğinin telif hakları SERAP DUYGULU'ya aittir.

Avinga | XML