SERAP DUYGULU

ANA SAYFA  »  MAKALELER  »  YETİŞKİN   »  MOTOSİKLET KULLANMA KORKUSU

MOTOSİKLET KULLANMA KORKUSU

Motosiklet korkusu

Psikolojide korku en temel duygulardan bir tanesi olarak kabul edilir. İnsanlar varoluşlarından beri korku duygusunu yaşarlar. Korku evrensel bir duygudur fakat kültüre, mekana, zamana veya yaşanmış olumsuz deneyimlere göre değişiklik gösterebilir. Türk Dil Kurumu´nun yaptığı tanıma göre korku bir tehlike ile yoğun bir acı karşısında harekete geçen coşku hali, beniz sararması, ağız kuruması, kalp atışının hızlanması, solunum hızlanması vb. belirtileri olan fizyolojik değişmelerle kendini gösteren duygudur.

Psikolojik olarak ise korku farklı tanımlanır, sadece fizyolojik şeylerden ibaret değildir. Görünen veya görünmeyen tehlikeler karşısında insanların gösterdiği doğal tepkilere korku denir. Korku öznel bir duygudur. Birini rahatsız eden ya da korkutan şey sizi rahatsız etmeyebilir. Korku her bireyde normal (işlevsel) düzeyde olması gereken bir duygudur. Bu duygunun aşırı hissedilme hali insan hayatını olumsuz etkiler.

Korkunun birçok çeşidi olabilir. Hem gençler arasında yaygın olarak kullanılan hem de trafikte bunalan insanlar arasında popüler olan motosiklet kullanımının artması ile motosiklet kullanma korkusu da artıyor. Korkunun iki nedeni vardır. Bunlardan birincisi bilmediğimiz şeylerdir çünkü hakkında fikrimiz olmadığı ve bilmediğimiz şeyleri yapmaktan ya da nasıl yapacağımızı düşünmekten korkarız. Motosiklet korkusunu yenebilmek için de yapılabilecek ilk şey iyi bir sürüş eğitimi almak ve bu konuda pratik yapmak olmalıdır. Daha sonrasında her alanda olduğu gibi motosiklet kullanma korkusunu yenmek için kişinin kullandığı motoru iyi tanıması, özelliklerini bilmesi ve onunla özdeşleşmesi gerekir. Ayrıca kişi motor seçimini de iyi yapmalıdır. Kendi fiziksel özelliklerine, kullanacağı alana uygun motor seçimi yaparak kullanacağı motora daha kolay uyum sağlar. Böylelikle motosiklet ile ilgili bilmediği şeyleri ortadan kaldırarak aslında korkunun nedenlerinden birisini ortadan doğal olarak kaldırmış olur.

Korkunun ikinci bir sebebi ise kişilerin korktukları alanda bilgi sahibi olmalarına rağmen inandığı ya da tecrübe ettiği şeyler konusunda zarar görmesi ya da olumsuz olaylar yaşamasıdır. Daha önce motor kazası yaşamış ve ya bu olaya tanık olmuş birisi motosiklet kullanmaktan korkabilir bu çok doğaldır. Bu bireyler motosiklet kullanmadan önce kendilerini güvende hissederlerse motosikleti kullanmak için ilk adımı atabilirler. Bu aşamada kaliteli koruma ekipmanları (kask, dizlik, ceket..vb) edinmek oldukça önemli. Aynı zamanda motor kullanan kişilerin omuzları, kolları gevşek olmalıdır ki motoru kullanırken gerekli manevra hareketlerini kolayca yapabilmeliler.

Toplumumuzda söylendiği gibi sadece dört teker daha güvenli değildir ya da motor bir ölüm makinesi değildir. Kişiler dikkatli olarak ve kendi oto kontrollerini kendileri sağlayarak motosiklet korkularından sıyrılabilirler. Bazen korkuyu yenmek zor bir olay olabilir. Eğer gerçekten korkmanız gereken durumlar dışında ki durumlardan da korku duyuyorsanız bunun üzerinde çalışılması ve psikolojik destek almanız gerekir.

Keyifli sürüşler..

[2020-01-19]


Paylaşım:

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

peki-ya-cocuklar-614

KADINLAR ÖLDÜRÜLÜYOR; PEKİ YA ÇOCUKLAR!

 Bir kadın öldürüldüğünde sadece bir kadın ölmüş olmuyor. O annenin yavruları, çocukları da ölüyor biliyor musunuz? 

duygusal-aclik-981006

DUYGUSAL AÇLIK

Fiziksel herhangi bir neden yokken, kişi sürekli yemek yemek istiyor ve aşırı kilo alıyorsa Duygusal Açlık yaşadığı düşünülmelidir. Duygusal açlık fiziksel açlıktan ...

siddet-611

KADININ ADI YOK ŞİDDETİN ADI VAR

Unutmayın; hakaret, küfür, bağırmak, aşağılamak, parasız bırakmak, çocuk yapmaya zorlanmak, istemediğiniz ortamlarda bulundurulmak, özgürlüğünüzün kısıtlanması, yok sayılmak, görmezden gelinmek ŞİDDETTİR!

toplumsal-735

TOPLUMSAL CİNNET, TOPLUCA CİNNET

Ürettiğimizden daha çok tüketerek yok oluyoruz. Ektiğimizden daha çok biçtiğimiz için yok oluyoruz. Diktiğimizden daha çok kestiğimiz için, aynılıklara değil ayrılıklara ...


MAKALELER
MAKALELER

Çocuk&Ergen, Yetişkin, Aile, Eğitim, Anne&Baba ... konulu makaleler.

VİDEOLAR
VİDEOLAR

Video arşivi, TV programları...

FOTOĞRAF GALERİSİ
FOTOĞRAF GALERİSİ

Sunum, seminer, söyleşi, eğitim çalışmalarımıza ait fotoğraflar.

BİZDEN HABERLER
BİZDEN HABERLER

Ne zaman neredeyiz? Bizi bu köşeden takip edebilirsiniz?

BASINDA BİZ
BASINDA BİZ

Bizimle ilgili basında yer alan haber, makale ve görseller...

2024. Site içeriğinin telif hakları SERAP DUYGULU'ya aittir.

Avinga | XML