SERAP DUYGULU

ANA SAYFA  »  MAKALELER  »  AİLE & EVLİLİK   »  EKONOMİK KRİZDE AİLE İÇİ DENGELERİ KORUMAK

EKONOMİK KRİZDE AİLE İÇİ DENGELERİ KORUMAK

Ekonomik krizde dengeyi korumak

Ekonomik krizler öncelikle aile içi dinamikleri, huzuru ve güven duygusunu sarsar. Kişilerin normal yaşam düzenini ciddi anlamda bozar.
Üstelik bir de çocuk yetiştirmeye çabalayan anne ve babalardan bahsediyorsak etkilerinin daha olumsuz olacağını göz ardı edemeyiz.

Bebek bekleyen ya da çocukları olan ve sadece çocuklarının iyi yetişmesi, iyi eğitim alması için, pek çok konuda fedakarlık yaparak, hayata olumlu ve umutlu bakmayı isteyen ebeveynler yaşanan bir krizde panik ve endişe duyguları yaşayabilir. Bu endişelere baktığımızda;

- Çocukların ihtiyaçlarını karşılayamayacağı,

- Gelecekte geçimini sağlayacağı bir işinin olup olmayacağı,

- Gelecekle ilgili belirsizlik duyguları,

- Güvensizlik ve kaygı bozuklukları,

- Depresyon

- Eşlerin birbirlerine ve evliliklerine yönelik korku ve kuşkular gibi farklı ve olumsuz duygular görülebilir.

Yaşanan her tür duyguyu ciddiye almak ve çözüme kavuşturmak çok önemlidir. Bu tip kriz dönemleri gerçekten de kritik süreçlerdir. Bu dönemde ebeveynlerin psikolojik olarak etki altında kalacağı her faktörün doğrudan evliliği sarsabileceği unutulmamalıdır.

Ekonomik krizin evliliği etkileyeceği de kesindir. Ancak bu etki sonucunda krizden nasıl çıkılacağı önemlidir:

- Olumsuz duygular sonucu ağır sarsıntılar mı yaşanacak?

- Eşler birbirine kenetlenerek, olabilecek en az hasarla mı atlatılacak?

Krizler aileler için bu anlamda dönüm noktalarıdır. İçine düşülen sıkıntı, doğrudan doğruya gelecekteki geçim şartlarıyla ilgili olduğundan aile bütünlüğünü de sarsıcı nitelikte olabilir. Özellikle,

- evin geçimini sağlayan eşin işsiz kalması

- emeğinin karşılığını alamaması,

- birkaç işi aynı anda yapmak zorunda kalması,

- sağlıksız ve güvencesiz işlerde çalışmak durumunda olması,

- ailenin giderek yoksullaşması gibi olumsuz etkilenmeler olabilir.

Bu şartlarda en fazla etkilenenler ise çocuklar olacaktır. Üstelik krizler, kişilerin hayatlarında depresyondan, kaygı ve duygu durum bozukluklarına kadar pek çok psikolojik sorunun ortaya çıktığı dönemlerdir.

Ancak burada başka dinamikler devreye giriyor. Bizler kültürel yapımız ve geleneklerimizle birbirine bağlı bir kültürün çocuklarıyız. Bu kültürün gereklerine göre kriz ve sıkıntı dönemlerinde aile dayanışmaları ön plana çıkar. Yardımlaşmalar gerçekten de bireylere yardımcı olabilmenin bir yoludur.

Aile içinde birkaç yaş büyük çocukların kullanılmayan giysi ve malzemelerini birbiriyle paylaşmak, maddi manevi destekte bulunmak son derece olumlu katkılar sağlar. Krizler ne kadar ağır olurlarsa olsunlar bir gün biteceğini hatırlamakta fayda var.

Gerekirse bir destek almak, konuyu diğer aile büyükleriyle paylaşmak yararlı olacaktır.

Çocukların özellikle eğitim hayatları sürerken ve hastalık dönemlerinde ciddi  masraflar olacaktır. Bu masrafları karşılama konusunda yakın aile üyelerinin desteği son derece önemlidir.

Eğer kriz konusunda başa çıkmakta sıkıntı yaşayan bir aile bireyi varsa durum acil olarak değerlendirilmeli ve konunun uzmanı kişilerden yardım alınmalıdır.

Öneriler

Ülke ekonomilerindeki çalkantılar evlilikte de sarsıntılara yol açabilir. Oysa bunu önlemenin yolları vardır. Öncelikle anlayış ve sevginin hakim olduğu bir ilişki ve yardımlaşmaya açık aileler bu türde sıkıntılı dönemleri başarıyla atlatabilmektedirler.

- Kriz bütün ülkelerin sorunudur, durumu kişiselleştirmeyin.

- Ailelerle olabilecek en yakın mesafede olun. Bu çocuk bakımı gibi konularda masraflarınızı en aza indirecektir.

- Bu dönemin de diğer dönemler gibi bir süreç olduğunun bilincinde olun. Gerekirse ufak tefek el işleri yaparak da olsa aile bütçesine katkıda bulunabilirsiniz.

- Kriz dönemi bütçesine geçin, bebek, çocuk eşyaları ve diğer malzemeler konusunda eş dost ve diğer aile bireyleriyle yardımlaşın.

- Evden yapabileceğiniz işler aramaya bakın, getirisi az olsa bile para kazanacağınız için kendinize olan güveniniz ve umudunuz artar.

- Mümkünse olumsuz haberleri ve programları izlememeye çalışın..

Bu dönemler de atlatılacaktır. Krizler sadece sizin ailenizi etkiler gibi görünse de aslında birçok ailenin sorundur. Siz nasıl etkileniyorsanız emin olun diğer pek çok aile de aynı şekilde, hatta belki de daha fazla etkilenmektedir.

[2015-05-15]


Paylaşım:

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

bosanma-sonrasi-cocuklarla-tatil-911

BOŞANMA SONRASI ÇOCUKLARLA TATİL

Dünyada ve ülkemizde boşanan çiftlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Boşanma sebebi  ‘şiddetli geçimsizlik’ olarak ifade edilse de; internet ve sosyal medyanın ...

babalar-969

BABALAR GÜNÜ

Aylardan Haziran. Baharın sonlarındayız ama yazın ayak sesleri duyuluyor aynı zamanda. Bu ay içinde belki de en önemli gün, Babalar Günü. ...

darbe-travmasiyla-basa-cikmak-848

DARBE TRAVMASIYLA BAŞA ÇIKMAK

Öncelikle büyük kitleleri etkileyen travmatik olaylarda psikolojik sağlığımızı korumak için sakin ve sağduyulu kalabilmek çok önemli.  Duyduğumuz, gördüğümüz her şeye inanmamak, kimseyi ...

hep-438

HEP SEVGİLİ KALMAK

Bütün ilişkiler hep böyle başlar.Hep sevgili kalmak üzere kurulur beraberlikler.Hep aynı kişiyi,hep ömür boyu,hep bıkmadan usanmadan ve hep en iyi yönleriyle ...


MAKALELER
MAKALELER

Çocuk&Ergen, Yetişkin, Aile, Eğitim, Anne&Baba ... konulu makaleler.

VİDEOLAR
VİDEOLAR

Video arşivi, TV programları...

FOTOĞRAF GALERİSİ
FOTOĞRAF GALERİSİ

Sunum, seminer, söyleşi, eğitim çalışmalarımıza ait fotoğraflar.

BİZDEN HABERLER
BİZDEN HABERLER

Ne zaman neredeyiz? Bizi bu köşeden takip edebilirsiniz?

BASINDA BİZ
BASINDA BİZ

Bizimle ilgili basında yer alan haber, makale ve görseller...

2024. Site içeriğinin telif hakları SERAP DUYGULU'ya aittir.

Avinga | XML