SERAP DUYGULU

ANA SAYFA  »  MAKALELER  »  ÇOCUK & ERGEN   »  EVCİLİK OYUNU VE ÇOCUKLARA KAZANDIRDIKLARI

EVCİLİK OYUNU VE ÇOCUKLARA KAZANDIRDIKLARI

Evcilik Oyunu
Çocukların hayatında gelişim süreçlerini belki de en çok etkileyen dönem oyun çağı olarak bilinen ilk çocukluk evresidir.Özellikle oyunun ve oyuncağın çocukların gelişimindeki önemi tartışılmaz.

Çocuklar hayatla ilgili pek çok şeyi oyunlarla ve oyuncaklarla sembolize ederek öğrenirler. Sembolize etmek derken bahsedilen, -miş gibi yapmaktır.
Çocuk oyun oynarken, kendi dünyasında doktor-muş gibi,anney-miş gibi,tamirciy-miş gibi yapar.Çevresinde gördüğü her şeyi öğrenmek ve deneyimlemek için farkında olmadan işleyen bir sistem sayesinde çocuklar dış dünyaya uyum sağlamanın yolunu oynayarak keşfederler.Oyunla sosyal bir birey olmanın,toplumsallaşmanın ilk adımlarını atarlar.
Çocuklar oyun oynarken pek çok şeyi sembolize ederlerken aynı zamanda gerçek hayattaki kişileri ya da olayları da canlandırırlar. Bu açıdan oyun oynamak çocuk açısından hayati öneme sahiptir;

• Oyun oynarken çocuk öncelikle hayal kurar.
• Kurduğu hayale uygun olarak figürleri canlandırır, miş gibi yapar: Doktormuş gibi, anneymiş gibi vb.
• Düşündüğü ya da hayal ettiği ortama uygun oyuncaklar ve oyunlar yaratır.
• Bütün bu eylemler sırasında karşılaştırmalar yapmayı öğrenir, mantıksal çıkarımlarda bulunmaya başlar.
• Olaylar ya da durumlar arasında neden-sonuç ilişkileri kurma yetisi kazanır.
• Oyun oynarken çocuklar özellikle grup oyunları sırasında paylaşmayı öğrenirler.

Çocukların oyunlarını ;

• Dışarıda oynanan oyunlar,
• İçeride oynanan oyunlar.
• Bireysel oyunlar,
• Takım-ekip oyunları, 

Olarak belli başlıklar altında değerlendirmek daha doğru olur.
Çocuk oyunlarının hemen hemen hepsini biz yetişkinler de zamanında oynadık ve biliyoruz.Günümüzde özellikle büyük şehirlerde oynanan oyunlar artık tür ve anlam olarak değişse de temel olarak oyunlar bir çok yönüyle hala değişmeden devam ediyor.
Günümüz modern çağı ve teknolojik imkanlar çocuklarımızı eve hapsetmiş olsa da,bilgisayar oyunları nedeniyle bir çok aile,çocuklarını ekran başından kaldırmasa da çocuklar oyun çağı döneminde mutlaka oyun oynama ihtiyacı içindeler ve anne babalar olarak onların bu ihtiyaçlarını bilerek gereklerini yerine getirmek zorundayız.
Bu gereklerden ilki çocuklara doğru ve sağlıklı oyuncakları almak,ikincisi ise zaman zaman onların oyunlarına eşlik etmek.Çocuk oyunu sadece çocukların kendi kendilerine ya da arkadaşlarıyla birlikte oynadıkları oyunlar demek değildir.Onların sosyal bir birey olma yolunda öncelikle biz yetişkinleri taklit ettiklerini unutmamak gerekiyor.
Üstelik gerçekten özenle ve bilinçle seçilmiş oyuncakların ve oyunun çocuğa kazandırdığı pek çok olumlu özellik olduğu bilinmektedir.Oyuncaklarla çocuklarda;

• Renk,şekil,sayı
• Yer,mekan ve boyut gibi kavramları,
• Tutma,kavrama ve şekil verme becerileri,
• Görsel ve işitsel yeteneklerini,
• El ve parmak kaslarını güçlendirerek geliştirdiğini unutmamak gerekir.

Çocukların oyuncaklarla oynaması desteklenirken yaş faktörü mutlaka göz önünde bulundurulmalı ve hem yaşına,hem de bedensel,bilişsel gelişimine uygun oyuncaklar seçmeye dikkat edilmelidir.
Anne babalar her ne kadar her şeyi çocukları için yapıyor olsalar da ve oyuncak konusunda doğru seçimlerde bulunsalar da bazen çocukların oyun oynamalarına sınırlar getirebilmekteler. Oysa oyun ve oyuncaklar çocuklar içindir ve çocuğa oyun oynaması için gerekli ortam mutlaka sağlanmalıdır.Örneğin çocuğa bir basket seti alıp sonra da çok gürültü yaptığı gerekçesiyle oyun oynamasının engellenmesi maalesef çok yapılan bir davranıştır. Bunun gibi gemiler alıp etrafı ıslatırsın bahanesiyle oynanmasının engellenmesi ya da bir müzik aleti alıp,çalmasına izin vermemek hep bu tür engelleyici ebeveyn tutumları arasında gösterilebilir.Halbuki bilinmelidir ki çocuklar oyun oynarken gerçek anlamda hayatı tanıma çalışmaları yapmakta ve eğilimlerini ortaya koymaktadırlar.Bu anlamda düşünülmeli ve çocuğun oyun oynaması desteklenmelidir.
Çocuk oyunlarına baktığımızda belki de en bilinenin evcilik oyunu olduğunu görüyoruz.
Evcilik oyunu aslında son derece özel bir oyundur ve çocukların gelişimi açısından önemlidir. Genellikle kız çocuklarının oynadığı bir oyun olarak düşünülmesine rağmen, erkek çocuklar da oyunun bir parçası olmaktan keyif alırlar.Çocukların birlikte oyun oynamaktan keyif aldığını ve gerçek hayatın küçük bir canlandırmasını yaptıklarını unutmamak lazım. Dolayısıyla erkek çocukları da evcilik oyunu oynamalılar ve ailedeki erkek figür rolünü özümsemeliler. 
Dikkat edilirse evcilik oyununda zaman zaman kız çocuklarının zoruyla oyuna katılan erkek çocukları baba, doktor,itfaiyeci,tamirci vb gibi daha maskülen yani erkek roller üstlenmektedirler.
Bu yönleriyle evcilik oyunu erkek çocuklar için de son derece önemli ve yararlı bir oyundur.
Kız oyunu olarak düşünülen evcilik oyunu bazı ailelerin düşündüğü gibi erkek çocuklarında cinsiyet kaymalarına veya kızlara özenmelerine yol açmaz.Aksine evcilik oyunu,kız ya da erkek bütün çocuklar açısından gerçek hayatta olması gereken bir çok değerin ve baba modelinin yerleşmesini sağlaması bakımından önemlidir.

Evcilik oyununda anne babalar dikkatle gözlem yaparlarsa kendilerini göreceklerdir.
Hatta çocuklarına nasıl davrandıklarının bir örneğini görmek zaman zaman anne babaları üzebilir ve rahatsız olmalarına yol açabilir. 
Annesi ya da babası tarafından sert tepkiyle karşılanan bir çocuk evcilik oyununda çocukları yerine koyduğu bebeklerine de aynı sert tepkiyi gösterecek ve anne babası tarafından kendisine davranıldığı biçimde davranacaktır.

Çocuklar evcilik gibi oyunlarda oyuncaklarını seslendirirler.İster hayvan figürü olsun,ister insan ya da bir masal kahramanı olsun,çocuklar seslerini değiştirerek onlara kişilik katarlar ve düşündüklerini ya da yaşadıklarını onların ağızlarından son derece doğal ve maskesiz biçimde dile getiriler.
Örneğin televizyonda haberleri izlediği sırada kendisini rahatsız eden çocuğuna kızan babanın tavrını, evcilik oyunu oynayan çocukların bebeklerine olan tavırlarında aynen görmek mümkündür. Üstelik çocukların oyuncaklarına kattıkları kişilik ve sesle de neler hissettiklerini,kendilerini nasıl tanımlayıp,nasıl gördüklerini de öğrenebiliyoruz.Dolayısıyla çocuklarla ilgili olarak doğrudan ve net bilgiler elde etmek isteyen bir çok uzman öncelikle çocukları oyun oynarlarken izleyerek sağlam verilere ulaşabilir.
Bir diğer yöntem ise çocukların yaptıkları resimleri değerlendirmektir.Bu iki yöntemde de çocuklar tamamen kendileri oldukları için doğal ve içtendirler.Özellikle evcilik oyunu çocuğun çevresiyle,kendisiyle,ailesiyle ilgili düşüncelerini,hissettiklerini,mutsuzluklarını ve isteklerini ortaya koyabildikleri,biz yetişkinlere de gelişimleri ve psikolojileri açısından pek çok değerli bilgi sağlayan önemli bir oyundur.
Aileler tarafından da bilinmelidir ki evcilik oyunu sadece kızlara özel bir oyun değildir,çocuklarda cinsiyet kavramları karmaşasına yol açmaz..

[2013-05-24]


Paylaşım:

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

masallar-ve-etkileri-661

MASALLAR VE ETKİLERİ

Masal dediğimiz öyküler,çok geniş bir yelpaze içinde farklı bir çok öğeyi içine alıyor ve aslında amaçları ideal insan olmaya giden yolu, ...

cocuklar-1045

ÇOCUKLAR HER ŞEYİ YAPABİLİR Mİ?

Çocukların ilk eğitim yeri ailedir. Aile olmak çocukları kendi istediğimiz gibi bir birey haline getirmek değil, çocuğun kişiliğine ve eğilimlerine göre ...

ice-donuk-ice-kapali-cekingen-929

İÇE DÖNÜK, İÇE KAPALI, ÇEKİNGEN

Sıklıkla kullandığımız içe kapanıklık, çekingenlik ve içe dönüklük kelimeleri aslında birbirine çok yakın tanımlar ama ince sınırlarla ayrılan anlamları var. Birbirimizi ...

cocuk-767

ÇOCUK ÇOCUĞU NEDEN ÖLDÜRÜR?

Çocukların elinden çocukluklarını aldık, sokakları aldık, oyunlarını aldık, masumiyetlerini aldık. Onları taciz eden, tecavüz eden, şiddet uygulayan, ihmal eden yetişkinler dünyasıyla ...


MAKALELER
MAKALELER

Çocuk&Ergen, Yetişkin, Aile, Eğitim, Anne&Baba ... konulu makaleler.

VİDEOLAR
VİDEOLAR

Video arşivi, TV programları...

FOTOĞRAF GALERİSİ
FOTOĞRAF GALERİSİ

Sunum, seminer, söyleşi, eğitim çalışmalarımıza ait fotoğraflar.

BİZDEN HABERLER
BİZDEN HABERLER

Ne zaman neredeyiz? Bizi bu köşeden takip edebilirsiniz?

BASINDA BİZ
BASINDA BİZ

Bizimle ilgili basında yer alan haber, makale ve görseller...

2024. Site içeriğinin telif hakları SERAP DUYGULU'ya aittir.

Avinga | XML