SERAP DUYGULU

ANA SAYFA  »  MAKALELER  »  ANNE & BABA   »  SORUMLULUK BİLİNCİ, GÜVEN DUYGUSU VE ILETİŞİM KURALLARI

SORUMLULUK BİLİNCİ, GÜVEN DUYGUSU VE ILETİŞİM KURALLARI

Sorumluluk Bilinci

SORUMLULUK BİLİNCİNİ OLUŞTURMA

Çocuklara küçük yaşlardan itibaren sorumluluk duygusu kazandırılmalıdır. Bu, çocuğun bir birey olarak toplum içinde yer edinebilmesinin de kapısın aralayan en önemli adımlardan biridir.
Sorumluluk duygusunun çocuk tarafından algılanması üç yaş civarıdır. Kendi başına bir şeyler yapması için desteklenmesi, oyuncaklarını toplamaya teşvik edilmesi, sofranın hazırlanmasına ya da ufak tefek temizlik işlerine yardım etmesi konusunda fırsatlar verilebilir.

Sorumluluk duygusunun kazandırılması sırasında çocuğun gelişim düzeyi, yaşı ve cinsiyeti göz önünde bulundurulmalıdır.
Ayrıca aile içinde karşılıklı işbirliğinin olduğu bir ortam hazırlanması, çocuğun kendi işlerini yapabilmesini ve kendisini yönetmesini öğretmesi bakımından yararlı olur. Yaşına ve durumuna uygun küçük görevler verilen çocuk, kendine güven duygusunu erken yaşlarda kazanabilir.

Buna karşın, gereğinden fazla koruyucu ve kollayıcı bir ailede büyüyen çocuğun sanıldığının aksine benlik saygısının gelişiminde gecikmeler ve sorunlar olduğu görülür. Aile bireylerinin birbirlerine karşı olan tutumları çocuğun kendi hakkındaki yargılarını oluşturur ve kendisinin değerli ya da değersiz olduğu çıkarımını bu etkileşimle yapar.
Çocuklara uygulanacak bütün eğitimlerin ve öğretilerin temelinde onun sosyal bir birey olarak toplum içinde kabul görmesini sağlamak yatar. Sosyal bir birey olmanın en önemli unsuru ise sorumluluk bilincine sahip, kendi öneminin ve değerinin farkında olan, kendisine saygı duyduğu gibi başkalarına da saygı gösteren bireyler olarak yetiştirmektir.

ÇOCUKTA GÜVEN DUYGUSU

Doğdukları andan itibaren çocukların en temel ihtiyaçlarından biri güvendir. Öncelikle, anne bebek arasında oluşması beklenen güven, daha sonra diğer aile bireylerinin de katkısıyla çocuğun kendi benlik değerini oluşturmasında önemli yer tutar.
Doğru oluşturulmuş bir güven ilişkisi, çocuğun çevresine karşı tutumunda belirleyici bir faktör olarak öne çıkar.

Yeni doğmuş bebekler için güven, sevgi ve ilgiyle birlikte annesi tarafından bütün ihtiyaçlarının karşılanmasıyla oluşur. Bu oluşum da yaşamının sonraki aylarında ve yıllarında çocuğun bütün bilişsel, fiziksel ve sosyal yapısını etkiler.
Çocuklar hayatlarının ilk yıllarında benmerkezci bireylerken, güven duygusu verilerek büyüdüklerinde toplumsal bir varlık durumuna geçmeleri daha kolay ve sorunsuz olmaktadır.

DOĞRU İLETİŞİM KURALLARI

İletişim denildiğinde hepimiz bunun sadece sözlü anlatımı ifade ettiğini düşünürüz. Oysa iletişim sadece sözel bir anlatım değil, bedensel, duygusal ve düşünsel bir ifade yoludur.

Doğru iletişim için;

- Kendimizi doğru anlatabilmek

- Doğru kelimeleri kullanabilmek

- Doğru zamanda konuşabilmek

- Konuyu abartmadan aktarabilmek

- Karşımızdaki insanla aynı iletişim dilini konuşabilmek.

- Açık ve anlaşılır bir dil kullanabilmek

gibi becerilere sahip olmak gerekir.

Çocuklarla iletişim kurmanın yolu da bu becerilere ek olarak, onların dünyalarına girebilmek ve bir birey olduklarının bilincine varmakla mümkün olabilir.

İletişimin en önemli koşulu karşımızdaki çocuğu kabul etmekten geçer.
Onu olduğu gibi kabul etmek demek, onun duygu ve düşüncelerini anlamak ve saygı göstermek, hoşgörülü olabilmek demektir.

Etkili iletişim kurabilmenin ilk adımı dinlemeyi bilmektir.
Dinlerken sadece sözlere değil, bedensel ve duygusal konuşmalara da kulak verebilmektir. Özellikle çocuklar, söylediklerinin dinlendiğinden ve duyulduğundan emin olmak isterler.

Örneğin; çocuk, annesine bir şey anlatmak istediğinde ‘sen anlat, ben dinliyorum’ diyen bir anne, aynı zamanda gözünü televizyondan ayırmıyorsa burada başarılı bir iletişimden söz etmek mümkün değildir.
Aynı şekilde, hevesle babasının eve gelmesini bekleyen ve yaptığı bir resmi göstermek isteyen çocuğa ‘şimdi çok yorgunum, sabah bakarım’ diyerek ertelemek, çocuğa baştan savıldığı mesajını verir ve bu mesaj çocuk tarafından net olarak algılanır.
Dinlenmedikleri için kendisine ve çevresine saldırgan davranışlar geliştiren, çalma gibi davranış bozuklukları sergileyen çocuklar olduğu bilinmelidir. Çocuk bu yolla ‘ beni duyun, benimle ilgilenin, dikkatinizi bana verin’ demektedir.

İletişim, kendimizi anlatmak ve karşımızdakini anlayabilmek için toplumla aramızda kurmak zorunda olduğumuz bir köprüdür.

[2015-08-06]


Paylaşım:

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

dogum-sonrasi-depresyonu-450

DOĞUM SONRASI DEPRESYONU - LOHUSA DEPRESYONU

Hamilelik sırasında yaşanan bedensel değişimle beraber yoğun hormonal faaliyetin sıkıntılarıyla baş etmeyi başarıp, sağlıkla bir bebeğe kavuşan anne aslında asıl ciddi ...

cocuklara-cezanin-sinirlari-503

ÇOCUKLARA CEZANIN SINIRLARI

Çocuk yetiştirirken anne babaları belki de en çok zorlayan konu ceza konusudur. Çocuklarına ceza verme taraftarı olan ebeveynler, ne zaman, nasıl ...

evhamli-anne-babalar-247

EVHAMLI ANNE BABALAR

Genellikle çocuklarına aşırı bağımlı, titiz ve kuruntulu anne babalarda görülen; sürekli çocuğunu düşünme ve her şeyiyle ilgilenip,her şeyi onun adına düşünme ...

cocuklarda-648

ÇOCUKLARDA ÇEKİNGENLİK

Çocuğun çevresine karşı tepkili ve ilişkilerinde mesafeli davranıyor olması hemen hemen bütün çocuklarda görülebilen ve çekingenlik ya da utangaçlık olarak bilinen ...


MAKALELER
MAKALELER

Çocuk&Ergen, Yetişkin, Aile, Eğitim, Anne&Baba ... konulu makaleler.

VİDEOLAR
VİDEOLAR

Video arşivi, TV programları...

FOTOĞRAF GALERİSİ
FOTOĞRAF GALERİSİ

Sunum, seminer, söyleşi, eğitim çalışmalarımıza ait fotoğraflar.

BİZDEN HABERLER
BİZDEN HABERLER

Ne zaman neredeyiz? Bizi bu köşeden takip edebilirsiniz?

BASINDA BİZ
BASINDA BİZ

Bizimle ilgili basında yer alan haber, makale ve görseller...

2024. Site içeriğinin telif hakları SERAP DUYGULU'ya aittir.

Avinga | XML